Ugrás a tartalomra

Bemutatkozás

Evezés edzés kép

A para-evezés az evezés sportág azon ágazata, amely egyaránt nyitva áll a fogyatékkal élő férfiak és nők számára kortól függetlenül. A Para-evezést korábban adaptív evezésnek hívták. Ma angolul Para-Rowing, korábban angolul: Adaptive Rowing nevet viselte. A fogyatékkal élők számára a Para-evezés mind sportolási-testedzési, és mind versenyzési lehetőséget kínál. A versenyzés meghatározott kategóriákban lehetséges, amely függ attól, hogy hazai, vagy nemzetközi szintű versenyekről beszélünk. Magyarországon számos evezős egyesületben, evezős klubban, evezős szakosztályban lehetőség van Para-evezésre. A Para-evezés hazai összefogását és szerveződését a Magyar Evezős Szövetség Para-evezés ágazati kordinátora segíti. A nemzetközi Para-evezés versenyzés szabályait is a FISA állapítja meg. Azok a fogyatékkal élő sportolók vehetnek részt a nemzetközi versenyzésben, akik megfelelnek a FISA által meghatározott feltételeknek.

Friss eredmények

2018. február 24-25-i hétvégén rendezték Győrben, az Olimpiai Csarnokban a 2018. évi evezős ergométeres Országos Bajnokságot, ahol a Pető Sportegyesület színeiben 4 paraversenyző volt érdekelt: Nagy Ráhel és Matina Erik PR2 (TA) kategóriában, Polyák Norbert Zsolt es Wittmann Nándor PR3 (LTA) PD kategóriában (Polyák Norbert ezen kivül indult a felnött épek közt és a vasárnapi versenynapon masters "C" kategóriában is). Szombati eredmények: Nagy Ráhel I. hely, Matina Erik I. hely, Polyák Norbert Zsolt I. hely, Wittmann Nandor III. hely.

2018. február 18-án Egyesült Államok, Virginiai Alexandrában megrendezett Ergométeres Evezős Világbajnokságon Nagy Ráhel aranyérmes lett a PR2 kategótiában. Gratulálunk neki!

Nagy Ráhel

A Méhecske Alapítvány 2018. január 31-én 10. alkalommal rendezte meg az evezős ergométer versenyüket a győri MOBILIS Interaktív Kiállítási Központban, melyen a PSE felnőtt, serdülő és gyermek versenyzői is részt vettek. Ezen a címen elérhetőek a verseny képei.

2018.01.28 rendezték Bécsben az osztrák evezős ergométeres országos bajnokságot, melyen egyesületünk négy para versenyzője vett részt. Nagy Ráhel TA kategóriában 1.helyezést, Kovács Levente TA kategóriában 1.helyezést, míg Polyák Norbert LTA kategóriában 1.helyezést, Wittmann Nándor pedig 9.helyezést értek el. Nagy Ráhel és Polyák Norbert a 2018. évi, február 17-i Ergométeres Világbajnokságon is megmérettetik magukat. Az ergométeres versenyszezon következő állomásai: 2018.01.31-Győr, Méhecske Alapítvány által rendezendő verseny, 2018.02.06-Pető SE szervezésében megrendezésre kerulő verseny, illetve 2018.02.24-én a Magyar Orszàgos Ergométeres Országos Bajnokság.

Eredményhírdetés Eredményhírdetés Eredményhírdetés

Hazai és nemzetközi versenyekről

A Para-evezés először a 2002. évben lett hivatalos versenyszám a FISA felnőtt világbajnokságon Sevillaban. Azóta is minden évben a felnőtt Európa Bajnoksgon, a felnőtt világbajnokságon, valamint a FISA világkupákon megrendezik a Para-evezés versenyszámokat, jelenleg 5 versenyszámban. 2005-ben vezették be a Para-evezést, mint Paralimpiai programot és első alkalommal a Pekingi Paralimpiai Játékokon került megrendezésre. A 2012. évi Londoni Paralimpián 23 országból összesen 48 hajó és 96 versenyző versenyzett, közöttük 1 magyar résztevevővel, Lengyel Mónikával. Jelenleg 4 Paralimpai versenyszám van. A hazai versenyrendszer ettől eltérő. Az fogyatékkal élők számára versenyzési lehetőséget a hazai versenyeken az adott verseny versenykírása teszi lehetővé a nemzetközi versenyeknél több különféle kategóriában. Az ergométer és a nyíltvizi Országos Bajnokságon különböző versenyszámokban lehet versenyezni. A Para-evezés nemzetközi versenytáv: 1000m. Magyarországon: 500m vagy 1000m. A Para-evezés egyedülállóan integrált a világon mind a nemzetközi szövetség (FISA), mind a nemzeti szövetségek (MESZ) versenyrendszerébe. Az épsportolók és a para-evezősök eseményei, a világbajnokság, az Európa Bajnokság, a világkupák, az Országos Bajnokságok minden évben közösen kerülnek megrendezésre.


Az edzésekről